Badminton info - Bespanningen

Je hebt je bespanning stukgeslagen en weet niet wat te kiezen? Of je hebt een racket gekocht zonder fabrieksbespanning? Dit artikel helpt je op weg om een bespanning te kiezen die bij je speelstijl en jouw eisen past.

De bespanning bepaalt in grote mate het 'gevoel' van een racket. Als je een nieuwe racket koopt, zit er vaak al een bespanning op. Op de duurdere rackets zit meestal geen bespanning dus die kan je dan zelf kiezen.

We beginnen met de dikte van een snaar. Die ligt ergens tussen de 0,65 en 0,85mm. In het algemeen geld: hoe dunner de snaar, hoe beter de controle. Dunne snaren hebben echter de neiging veel sneller te breken, zeker bij een aanvallende speelstijl.

De sterkte van bespanning is ook erg belangrijk. Beginners starten best zo rond de 8kg. Een lagere spanning vergroot het zogenaamde trampoline-effect. Hierdoor heb je meer tijd om de pluim goed te raken en valt een pluim niet onmiddellijk dood als je niet hard genoeg slaat. Ook kan je op die manier makkelijk hard slaan.
Ga je je racket harder bespannen (9-11kg) dan kan je pluimen nauwkeuriger en harder slaan, maar enkel als je voldoende kracht hebt. Het is dus niet zo dat je met een hogere spanning altijd harder kan slaan. Hoger gaan dan 11kg is alleen weggelegd voor profesionele spelers. Dit ligt ook boven de maximaal aanbevolen spanning van de meeste rackets.

De meeste badmintonmerken verkopen wel snaren, maar Yonex en Ashaway zijn zowat het best vertegenwoordigd. Beide merken hebben een ruim aanbod en hun snaren zijn kwalitatief erg goed.
Ashaway bied van iedere snaar een iets dikkere versie aan die dan ook wat langer meegaat.
Yonex heeft een ruimer aanbod, maar is in het algemeen ook wat duurder.

Tot slot vermeld ik hieronder de eigenschappen van een paar snaren:

- Yonex BG-65: de standaardbespanning van Yonex, gaat erg lang mee maar maar verliest snel zijn spanning.

- Yonex Ti-snaren (oa. BG-65Ti en BG-68Ti): Deze snaren voelen erg hard aan maar behouden hun spanning redelijk goed en ze hebben een goede controle.

- Yonex BG-80 en BG-85: de BG-85 is zowat de beste (en duurste) snaar van Yonex en gaat erg snel stuk. De eigenschappen van de BG-80 zijn ietsje slechter, maar hij gaat wel een beetje langer mee. Beide snaren behouden hun spanning goed, hebben een uitstekende controle en leveren voldoende kracht.

bron: www.badmintoncentral.nl